تگ RFID

شناسه RFID | لیبل RFID | برچسب RFID
تگ RFID از یک تراشه ، یک آنتن ، پوسته در برخی از انواع آن یک باطری تشکیل می شود. پوسته المانی هست که موجب ایجاد کاربری های مختلف با توجه به نیاز را به محصول نهایی می دهد. نام تگ ها معمولا تلفیقی از نام شرکت سازنده چیپ و نوع آنتن آن می باشد همچنین امکان نام گذاری تگ ها بر اساس سایز و نوع استفاده آنها نیز وجود دارد.
انواع تگ RFID
کارخانجات تولید کننده تگ های RFID به دلیل کوچک بودن تراشه آنها تنوع بسیار زیادی در محصولات تولید خود دارند. ( مانند تگ های گوشواره ای گرد پلاستیکی مخصوص گوش حیوانات ).
بسته به نوع کاربری ، اندازه و شکل تگ ها تعیین می شود. برخی از آنها در مقابل عوامل محیطی مانند گرما و سرما و رطوبت و مواد شیمیایی مقاوم هستند و برخی دیگر باید از لحاظ ارزان قیمت بودن و مصرفی بودن مورد توجه قرار دارند.
تگ های RFID را می توان به هر چیزی متصل کرد ، از کوچکترین شی مانند یک انگشتر در جواهرفروشی و یا یک جعبه موجود در فروشگاه یا حتی یک نوزاد.
شناسه ها توانایی ذخیره اطلاعات گسترده ای در خصوص یک شی را دارا هستند مانند شماره سریال ، شماره قطعه ، تاریخ تولید و … . لیبل RFID وظیفه ذخیره داده و ارسال آن به کدخوان را بر عهده دارد. تراشه موجود در آنها از لحاظ نوع حافظه به 2 بخش فقط خواندنی یا خواندنی/ نوشتنی تقسیم می شوند.
تگ ها دارای دسته بندی های مختلفی در دنیا هستند که از متداول ترین دسته بندی های جهان می توان به موارد زیر اشاره نمود.
- فرکانس : LF , HF , UHF و …
- ساختار: فعال ( Active ) یا غیر فعال ( Passive )
- نوع حافظه: خواندنی ، خواندنی/نوشتنی
- حساسیت نسبت به فلز : تگ مخصوص فلز یا مخصوص سطوح غیر فلزی
- کاربرد : تگ گوش دام ، برچسب RFID شیشه خودرو ، تگ پلاک خودرو و …
- شرایط محیطی استفاده : تگ دمای بالا ، لیبل مخصوص مایعات
- و سایر دسته بندی های دیگر
خلاصه نحوه عملکرد
در تگ های پسیو با ایجاد امواج رادیویی توسط قرائتگر ، بخش آنتن تگ نیروی لازم جهت فعال سازی را جمع آوری و به تراشه انتقال می دهد. پس از فعال سازی ، تراشه سیگنال برگشت به سمت قرائتگر ارسال می کند.
از طرف دیگر در انواع اکتیو به جهت وجود باتری تراشه بصورت ممتد سیگنال حضور خود را به قرائتگر ارسال می نماید.
فرکانس RFID
سیستم های RFID در فرکانس های مختلفی کار می کنند مانند فرکانس فوق العاده بالا(UHF ) ، فرکانس بالا (HF) ، یا فرکانس پایین (LF) ، (AM ) و (RF ) ، به همین ترتیب لیبل های RFID هم از لحاظ فرکانسی متفاوت هستند.
انواع شناسه RFID از لحاظ ساختاری
تگ های فعال RFID بر روی برد اصلی خود به یک باطری مجهز هستند و این منبع تغذیه وظیفه انتقال داده های ذخیره شده به کدخوان را دارد. به همین منظور تگ های فعال می توانند با قرائتگر هایی که حتی از لحاظ قدرت ضعیف هستند ارتباط مؤثر برقرار کنند و تا محدوده بیشترو دورتری اطلاعات را ارسال نمایند (حتی تا ده ها متر).
از طرف دیگر بدلیل باطری مورد استفاده در آن از لحاظ جسه از تگ های غیر فعال RFID بزرگتر و از پیچیدگی بیشتری برخوردار است بنابراین هزینه تولید بیشتری نیز دارند.
تگ های غیر فعال RFID از منبع تغذیه روی برد خود برخوردار نیستند لذا قدرت و توان خود را از سیگنال های ارسال شده از کدخوان تأمین می کنند که موجب شده از لحاظ جسه کوچکتر و هزینه تولید کمتری داشته باشند و همینطور محدوده کمتری را نسبت به تگ های فعال RFID تحت پوشش قرار دهند. همچنین از حافظه داخلی کمتری برخوردار هستند.
" برخی از انواع لیبل های غیر فعال RFID ممکن است دارای باطری از قبل تعبیه شده ای روی برد اصلی خود باشند که کاربرد آن صرفاً فعال کردن مدارات الکترونیکی روی برد است که به آنها تگ RFID نیمه فعال و یا ( semi- passive Tags ) گفته می شود."
حافظه تگ های RFID
یکی دیگر از تفاوت های قابل تأمل در شناسه های RFID نوع حافظه استفاده شده در آن است.
- حافظه فقط خواندنی ( RO )
خصوصیت این نوع حافظه این است که فقط امکان خواندن اطلاعات از آن وجود دارد و نمی توان آن اطلاعات را تغییر داد. تولید کننده تگ ها حافظه RO را فقط یکبار و با حجم اندک داده مانند شماره سریال یا شماره قطعه که به صورت ثابت می باشند برنامه ریزی می کنند.
- حافظه خواندنی/ نوشتنی ( RW )
این نوع شناسه ها از انعطاف بسیار بالایی برخوردار هستند و حجم بالایی از اطلاعات را می توانند در خود ذخیره کنند. این تگ ها قابلیت بارها نوشتن و پاک کردن اطلاعات را دارا هستند (مانند نوشتن و پاک کردن اطلاعات یک فلش مموری)
با توجه به ویژگی ذکر شده می توان آن ها را همانند بانک اطلاعاتی سیار در نظر گرفت که اطلاعات مهمی را در خود حمل می کنند، و همینطور به دلیل کاهش هزینه های تولید و کاربردی بودن این گونه تگ ها در سالیان اخیر به صورت گسترده از آن در سیستم RFID استفاده می شود.
- بهره گیری از دو نوع حافظه فقط خواندنی و خواندنی/ نوشتنی به صورت همزمان
برخی از انواع لیبل های RFID بسته به نوع کاربری بطور همزمان از دو نوع حافظه فقط خواندنی و خواندنی/ نوشتنی استفاده می کنند که هرکدام جایگاه مختص به خود را دارا هستند. این روش را می توان در تگ RFID فرکانس UHF مشاهده نمود.
یک سوال مهم اکثر خریداران
فاصله خوانش یا همان برد قرائت این تگ چقدر هست!
در دیتا شیت ها معمولا ردیفی به نام Read Range یا فاصله خوانش وجود دارد . اما باید توجه داشت که اصلا قابل اعتماد نیست . چرا!؟
متخصصان کارخانجات نتایج مذکور در این ردیف ها را معمولا در شرایط آزمایشگاهی یعنی بدون وجود هیچ یک از عوامل تضعیف کننده امواج رادیویی مثل امواج Wifi، لامپ های مهتابی ، آفتاب شدید ، میزان بالای فلزات در محیط و … تست و اعلام می کنند. از طرف دیگر اگر در ردیف مربوط به فاصله خوانش در کاتالوگ اطلاعاتی در خصوص قرائتگر حاضر در تست هم اطلاعاتی ذکر نشده باشد که دیگر هیچ! این تست با قرائتگر هندهلد صورت گرفته یا فیکس؟ با چه برندی و چه مدلی از قرائتگر؟ با چه قدرتی با 23dbm یا 33dbm ؟ . . .!
کارشناسان نیروگاه RFID زیگ اسمارت به جهت تجربه چندین ساله در حوزه تجهیزات RFID و تخصص موجود در سازمان ، آماده پاسخگویی به تمامی سواللات شما را برای هر یک از تجهیزات موجود را دارند.